ספר מומלץ

אין בכוונתי להפוך למבקר ספרותי, אלא רק זו הפעם לחרוג ממנהגי ולכתוב על ספר שזה עתה סיימתי לקרוא. הספר הוא רומן פוליטי שמתרחש באוניברסיטת חיפה, אוניברסיטה שלמדתי בה לפני כשלושים שנים והשקעתי בה כמה שנים של לימודים משולבים בפעילות עיתונאית, חברתית ופוליטית.
מדובר בספרו של סם ש. רקובר, גזר הדין הIII-.
למען הגילוי הנאות אני מוצא לנכון להצהיר כי סם רקובר הוא חברי מימי הלימודים באוניברסיטה.
סם רקובר הוא פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, והרומן מבוסס על ארועי עבר בהם לקח חלק, כאשר היה יו''ר ועדת המשמעת, בפניה הועמדו לדין שלושה סטודנטים ערבים כאשר כתב האישום נסב על השתתפות בהפגנה שלא קיבלה אישור.
בהערה מקדימה בספר מציין המחבר כי ''העלילה, הדמויות ושמותיהן, הם פרי דימיונו של המחבר. כל קשר בין הדמויות לבין המציאות בעבר ובהווה הוא מקרי לחלוטין''.
זו הערה חשובה שמטרתה למנוע זיהוי וניחוש מי הוא מי, בעיקר כאשר מספר דמויות מהצוות האקדמי משורטטות בספר בצורה מאד לא מחמיאה.

גיבורת הספר היא מרלין איברהים, סטודנטית פלסטינית בעלת אזרחות ישראלית, מנהיגת סטודנטים, פמיניסטית בעלת מודעות פוליטית חזקה, דעותיה מאד רדיקליות. היא הועמדה בפני ועדת המשמעת של האוניברסיטה משום שאירגנה הפגנה לא מאושרת במחאה נגד הטבח בכפר כנא בלבנון, שם נהרגו מאות בני אדם מהפגזה ישראלית. שאר גיבורי הספר הם אנשי הסגל האקדמי שהרכיבו את ועדת המשמעת.
הספר מכיל את המתחים והקונפליקטים המאפיינים את המציאות הישראלית. יש שם שואה, וכמובן הסכסוך הישראלי ערבי והמתחים בין סטודנטים יהודים וערבים, המחלוקות בתוך הסגל האקדמי באות אף הן לידי ביטוי וגם חלקו של השב''כ לא נפקד בניסיונו להתערב במתרחש באוניברסיטה ולהשפיע על תוצאות הדיון בוועדת המשמעת. לזכותו של רקובר יש לומר שהוא לא מייפה את המציאות האקדמית, אלא מציג את המערכת בכל מורכבותה על המזימות, השנאות והשחיתויות שמתרחשות בחיי הסגל האקדמי. מבחינתי, זו היתה תמונה מוכרת שהחזירה אותי לימי פעילותי בקמפוס.

הדמויות משורטטות בדרך כלל באמינות רבה, זולת דמותה של מרלין איברהים. ניכר ברקובר שלא הצליח להיכנס לראשה של הסטודנטית הפלסטינית ולכן יוצאת דמותה פלקטית מעט. הטקסטים ששם רקובר בפיה, לא תמיד קוהרנטים. מתברר כי סופר יהודי מתקשה לעתים ביצירת דמות פלסטינית אמינה.
הספר נקרא בשטף. אני קראתי אותו ברצף אחד. יש בו מתח עולה לקראת תוצאות הדיון בוועדת המשמעת. מי שלא מכיר את הדמויות ולא מכיר את הסופר, 

יתקשה לנחש את תוצאותיו אלא כאשר יגיע לגשר בסיום הספר.

 

: ניתן לראות את ביקורת זו גם באחד מהקישורים הבאים

1) ארץ הצבי

2) INDYNEDIA

3) הגדה השמאלית